Information om Yrkesakademins utbildning
Datum: 2010-09-08 Tid: 12:12:13
Precis kommit hem från ett studiebesök hos YA.
Det var ÖVER mina förväntningar och jag kommer hoppa på kursen om tillfälle ges senare i livet. Fyfan vilken underbar människa vi fick prata med, vi två som var besöket :p Helt underbar, go, lätt o prata med.
Fick rundvandring i köket, fanns både kallkök och varmkök, helt underbart. Fick även fylla i lite papper angående om våra intressen till maten, varför vi vill gå där med mera. Fick även mycket information.
Kursen är max 38 veckor, då inkluderar både kockutbildning och kallskänkeutbildning.
Man läser först två introduktionsveckor, då man får testa på, och gillar man det får man läsa vidare. De första 5 veckorna arbetar man med metodmatlagning, innebär att man lagar lättare rätter mat, som man sen får betyg på, man ska passa timing med maten, man ska klara sköta utrustningen, och kunna grunderna i kallt och varmt kök.
Efter de 5 veckorna får man testa på det riktiga restaurangköket. Man får stå i deras matsal, tillaga mat för gästerna som kommer till skolans matsal, allting ska lagas ifrån grunden. Det är 3-4 olika rätter som ska tillagas varje dag och man får testa på både eget arbete och teamwork, även fixa problemlösningar och tåla stressen.
Sen ingår även 5-7 veckors praktik, ute på arbetsmarknaden.
Antingen inom vanlig butikkocks matlagning eller inom storkök. Sen i slutet ingår även praktiskt slutprov.
Varje måndag är det även praktik + prov på föregående veckas läsning.
Knivar får man låna, kläder får man låna och skor får man.
Böcker får man även låna och arbetstiderna är 08-00-16.35, helt underbart!
Nu har ni fått läsa lite om det jag ska ge mig in på senare i livet. En kurs som kommer ge mig mycket. Inom just denna utbildning som heter "Kock-butik" så ingår det 24 stycken olika grejer vi ska lära oss. Olika kurser alltså.
Och de kurser som man ska läsa som låter mest intressant är:
- Ergonomi
- Hygien, grundläggande
- Livsmedelskunskap
- Redskap och maskiner
- Diskteknik (jag gillar faktiskt att diska)
- Näringslära/näringskunskap
- Specialkoster(diet,allerigier)
- Matlagningskunskap
- Rationella matlagningsmetoder, varmt kök
- Rationella matlagningsmetoder, kallt kök
- Butiksgrillning
- Chark & Delikatess
- Fisk och skaldjur i butik
- Ost i butik
- Bröd i butik
Som ni ser så tycker jag 14/24 kurser låter intressatna, så det är givetvis något för mig.
Men det är mycket information som ska in på cirka 30-38 veckor, så man får väl se hur det går, men det ska jag väl klara tycker jag! Vi får se vad framtiden har att erbjuda.
Får se om jag kommer in på skolan i Göteborg först som är på 20 veckor.
Nu ska jag fixa en bloggdesign, sen lägga mig o vila en stund tror jag.
Det var ÖVER mina förväntningar och jag kommer hoppa på kursen om tillfälle ges senare i livet. Fyfan vilken underbar människa vi fick prata med, vi två som var besöket :p Helt underbar, go, lätt o prata med.
Fick rundvandring i köket, fanns både kallkök och varmkök, helt underbart. Fick även fylla i lite papper angående om våra intressen till maten, varför vi vill gå där med mera. Fick även mycket information.
Kursen är max 38 veckor, då inkluderar både kockutbildning och kallskänkeutbildning.
Man läser först två introduktionsveckor, då man får testa på, och gillar man det får man läsa vidare. De första 5 veckorna arbetar man med metodmatlagning, innebär att man lagar lättare rätter mat, som man sen får betyg på, man ska passa timing med maten, man ska klara sköta utrustningen, och kunna grunderna i kallt och varmt kök.
Efter de 5 veckorna får man testa på det riktiga restaurangköket. Man får stå i deras matsal, tillaga mat för gästerna som kommer till skolans matsal, allting ska lagas ifrån grunden. Det är 3-4 olika rätter som ska tillagas varje dag och man får testa på både eget arbete och teamwork, även fixa problemlösningar och tåla stressen.
Sen ingår även 5-7 veckors praktik, ute på arbetsmarknaden.
Antingen inom vanlig butikkocks matlagning eller inom storkök. Sen i slutet ingår även praktiskt slutprov.
Varje måndag är det även praktik + prov på föregående veckas läsning.
Knivar får man låna, kläder får man låna och skor får man.
Böcker får man även låna och arbetstiderna är 08-00-16.35, helt underbart!
Nu har ni fått läsa lite om det jag ska ge mig in på senare i livet. En kurs som kommer ge mig mycket. Inom just denna utbildning som heter "Kock-butik" så ingår det 24 stycken olika grejer vi ska lära oss. Olika kurser alltså.
Och de kurser som man ska läsa som låter mest intressant är:
- Ergonomi
- Hygien, grundläggande
- Livsmedelskunskap
- Redskap och maskiner
- Diskteknik (jag gillar faktiskt att diska)
- Näringslära/näringskunskap
- Specialkoster(diet,allerigier)
- Matlagningskunskap
- Rationella matlagningsmetoder, varmt kök
- Rationella matlagningsmetoder, kallt kök
- Butiksgrillning
- Chark & Delikatess
- Fisk och skaldjur i butik
- Ost i butik
- Bröd i butik
Som ni ser så tycker jag 14/24 kurser låter intressatna, så det är givetvis något för mig.
Men det är mycket information som ska in på cirka 30-38 veckor, så man får väl se hur det går, men det ska jag väl klara tycker jag! Vi får se vad framtiden har att erbjuda.
Får se om jag kommer in på skolan i Göteborg först som är på 20 veckor.
Nu ska jag fixa en bloggdesign, sen lägga mig o vila en stund tror jag.
Kommentarer
Trackback